”Paras päivä ikinä” – hankkeemme vieraili lähialueen päiväkodeissa

22.6.2023
Lasten heijastinliivi ja heijastimia.

Teemme yhteistyötä hankealueemme päiväkotien kanssa. Vierailimme kuudessa päiväkodissa Kalasataman ja Hermannin alueella kertomassa lapsille työmaastamme, turvallisuudesta ja tulevasta ratikkalinjasta.

Turvallisuus työmaalla ja kiehtovat työkoneet

Kerroimme päiväkotilapsille työmaan läheisyydessä liikkumisesta ja kuinka itse toimimme työmaalla. Esittelimme, millaisia turvavarusteita pitää pukea: suojakypärä hankkeemme vihreällä tarralla, kuulosuojaimet, suojalasit, heijastava takki, pitkät housut, viiltosuojahanskat, turvakengät ja kuvallinen henkilötunniste. Kaikista kiinnostavin varuste olivat turvakengät! Lapset saivat testata turvakenkien toimivuutta astumalla kengänkärjen päälle.

Työntekijä työmaavarusteet päällä työmaan edustalla.
Työmaallamme tarvittavat varusteet.

Valokuvien avulla kävimme läpi, millaisia työkoneita työmaallamme on. Lapset olivat hyvin perillä ja tunnistivat työkoneet. Betoniauto, kaivinkone ja jyrä olivat kaikille tuttuja. Paalutuskoneen tunnistivat varsinkin ne lapset, jotka liikkuivat Hermannin rantatien varressa. Timanttisaha oli vieraampi lapsille.

Uusi ratikkalinja Kalasatamasta Pasilaan

Lisäksi totta kai puhuimme tulevasta ratikkayhteydestä. Lapsilla olikin jo valmiiksi tiedossa, että ratikka tulee kulkemaan Kalasataman ja Pasilan välillä. Reitin varrelta löytyi useampia lapsille tuttuja kohteita, kuten Mäkelänrinteen uimahalli ja Redi.

Useampi oli myös kuullut, että ratikkalinjamme liikenteen aloitus on vuonna 2024. Monelle muillakin joukkoliikennevälineillä, kuten metrolla, bussilla ja junalla kulkeminen oli arkipäivää.

Vierailujen aikana lapset esittivät meille monenlaisia kysymyksiä. Osaan ei aina ollutkaan niin helppoa vastata. Meiltä kysyttiin muun muassa:

Tuunattu leikki ja kaivinkone olivat lasten suosikkeja

Vierailujen päätteeksi oli leikin vuoro. Tykätty ohjelmanumero oli maa-meri-ilma-leikistä tehty muunnos ratikka-metro-juna. Lapset kirmasivat innoissaan kuvainnollisesti ratikasta junaan ja metroon ja taas ratikkaan.

Lapsien ja ohjaajien toiveesta jätimmekin valokuvat päiväkotiin, jotta he pääsevät leikkimään joukkoliikenneleikkiä toistekin.

Muutaman päiväkotivierailun yhteyteen saimme otettua mukaan oikean kaivinkoneen, mikä oli erityisesti lasten mieleen. Kaivinkonetta pääsi tutkailemaan ja esittämään kysymyksiä kaivinkoneenkuljettajalle.

Lopuksi kaivinkoneella pidettiin lyhyt näytös. Lapset tapittivat kaivinkoneen kauhan liikkeitä ja kaivinkoneen pyörimistä silmät innosta kiiluen. Kuuluipa lasten suusta innostuneita huutoja: ”Tämä on paras päivä ikinä!”

Monenlaista yhteistyötä päiväkotien kanssa

Vierailut toteutettiin viime syksyn ja talven aikana. Useampi päiväkoti toivoi uusintavierailuja sekä mahdollisuutta päästä ratikan koeajojen kyytiin. Päiväkotivierailujen yhteydessä toimitimme päiväkodeille lasten heijastinliivejä sekä hankkeemme heijastimia. Heijastinliivejä ja heijastimia toimitimme myös kuuteen päiväkotiin Pasilassa.

Vierailujen lisäksi olemme tehneet muutakin yhteistyötä. Työmaamme räjäytysajat olemme katsoneet niin, etteivät ne häiritse lasten uniaikaa. Huhtikuun alussa järjestimme kaikille avoimen lastentapahtuman Sörnäistentunnelin pohjoisella suuaukkotyömaallamme, jonne kutsuimme erikseen lähipäiväkotien lapset perheineen vierailulle.

Viime vuonna kaksi päiväkotia osallistui Kasvot 2022 -projektiimme, ja lapset värittivät Nelli Orellin piirtämiä kasvokuvia. Päiväkotien värityksistä teetimme omat pressukokonaisuudet Hermannin rantatien väliaikaisen pyörä- ja kävelytien varteen.

Tulemme jatkamaan vielä hankkeemme aikana yhteistyötä päiväkotien kanssa.