Kalasatama | Dronen lennättäminen on arkista toimintaa työmaalla

30.1.2023
Kuva. Dronella otettu ilmakuva Junonkadun eteläpäästä tammikuussa 2023.
Kuva. Dronella otettu ilmakuva Junonkadun eteläpäästä tammikuussa 2023.

Kalasatamasta Pasilaan -hanke lentää dronella säännöllisesti koko hankealueella, välillä Nihti–Länsi-Pasila. Droneilla kuvataan vain ja ainoastaan työmaa-aluetta, tyypillisesti noin 50 metrin korkeudesta. Droneilla ei koskaan kuvata asuntoihin sisälle. Lento-operaatioita on arkipäivisin sään salliessa talvikaudella noin klo 9–16 ja kesäkaudella klo 7–18 välisenä aikana. Lentoja saatetaan tehdä myös näiden aikojen ulkopuolella, esim. viestintätarkoituksiin. Ne eivät kuitenkaan ole säännöllisiä.

Mikä on drone?

Kuva. Esimerkki Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen käyttämästä dronesta.

Drone on miehittämätön ilma-alus, jota ohjataan kauko-ohjaimella. Niissä on usein useampi kamera. Niitä käytetään mm. työmaan mitta- ja ortokuvalentoihin, viranomaistoiminnassa sekä ammattimaisessa valo- ja videokuvauksessa.

Huolestuneita yhteydenottoja

Kuluneen kuukauden aikana poliisille on ilmoitettu useasti lentotoiminnastamme Kalasataman alueella, ja toiminta on muutaman kerran jouduttu keskeyttämään lupien tarkistamisen ajaksi.

Kaikki dronelennättäjämme ovat Traficomiin rekisteröityjä drone-operaattoreita, jotka ovat suorittaneet lennättämiseen vaadittavan kokeen (https://droneinfo.fi/fi/rekisteroityminen-ja-teoriakoe).

Ymmärrämme asukkaiden ja alueella liikkujien huolen. Siksi toivommekin, että jatkossa lentämisestä ollaan ensin yhteydessä meihin poliisin sijaan, mikäli jokin mietityttää.

Kiitos ymmärryksestä!