Kalasatamasta Pasilaan -raitiolinjan koeajot alkavat – jännite kytketään viikolla 12

14.3.2024
Kuva. Hermannin rantatien pohjoisosa 10.3. Rata kaartaa Hermannin rantatieltä Nylanderinpuistoon Hämeentien sillan ali kohti Vallilanlaaksoa. (C) Aarni Salomaa, Kalasatamasta Pasilaan -hanke.

Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen rakennusvaihe on edennyt loppusuoralle. Linjan käyttöönotossa siirrytään tekniseen koeliikenteeseen huhtikuun puolessa välissä. Tämän myötä myös linjan ajojohtimiin kytketään jännite.

Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen työt ovat edenneet aikataulussa ja raitiotien ajojohtimiin kytketään jännite 18.3. Tästä eteenpäin jännite on päällä kaikissa reitin ajolangoissa.

Tekninen koeliikenne alkaa viikolla 16

Ensin suoritetaan maastokatselmus ja sen jälkeen testataan hidasajossa, miten vaunu liikkuu radalla. Tämän jälkeen vuorossa on erilaisia teknisiä testejä, joilla varmistetaan esimerkiksi liikennevalojen ja vaihteenohjausjärjestelmän toimivuus. Raitiovaunulla suoritetaan myös hämäräajoja ja ajetaan sille määriteltyä operointinopeutta. Teknisen koeliikenteen arvioitu kesto on noin viisi viikkoa.

Tarkemmista ajopäivistä kerrotaan Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi järjestetään kaikille kaupunkilaisille avoin verkkoasukasinfo torstaina 4.4. klo 17–18 (MS Teams, linkki: https://bit.ly/4chwChU).

Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen tavoitteena on saada koko reitin järjestelmien käyttöönottotestaukset ja tekniset koeajot tehtyä kesäkuuhun 2024 mennessä. Raitiolinja 13:n liikennöinnin aloitus suunnitellaan yhdessä HSL:n ja Kaupunkiliikenne Oy:n kanssa.

Koeajojen aikana tiellä liikkuvien turvallisuus varmistetaan liikenteenohjaajien ja opaskylttien avulla

Koeajoalueelle asennetaan koeliikenteestä varoittavia kylttejä ja ajoalueella on liikenteenohjaajia, jotka varmistavat tienkäyttäjien turvallisuuden.

Ajolankojen suurin sallittu alituskorkeus on 4,5 metriä. Tätä korkeammilla ajoneuvoilla tai niiden yhdistelmillä ei ole mahdollista alittaa ajolankoja. Rajoitukset ovat jo nyt voimassa koko ratalinjalla.

Myöhemmin koeajojen päätyttyä alueella on mahdollisesti muuta koeliikennettä ja kuljettajien koulutusajoja. Lisätietoja koeajoista löytyy hankkeen verkkosivuilta osoitteesta www.kalasatamastapasilaan.fi/koeajot.